Min blogglista

fredag 2 november 2018

Tuva väcker tiden till liv

    En av höstens mer märkliga och berörande böcker är dubbelbiografin "Älvan och jordanden" av Tuva Korsström. En bok som handlar om hennes föräldrar, om deras olyckliga äktenskap och om hur det förstörde hennes och systerns liv. Men det är ingen bitter bok som vill hämnas. Det är en sorgsen berättelse om hur illa det kan gå när två alldeles för olika människor ska försöka leva ihop.
    Tuva Korsströms, mångårig litteraturredaktör på HBL, bok handlar om författaren Mirjam Tuominen och bildkonstnären Torsten Korsström samt om deras barn Kyra och Tuva. Tyngdpunkten ligger på Mirjam som genom sin starka personlighet kom att dominera resten av familjen.
   Mirjam Tuominen debuterade 1938 med novellsamlingen Tidig tvekan. ”En mycket märklig debut”, skrev Hagar Olsson i sin berömmande recension. Mirjam och Torsten gifte sig ett år senare, på tröskeln till vinterkriget. Torsten hade blivit seminarielektor i Nykarleby, men var som så många andra inkallad under nästan hela krigstiden. Som glödande pacifist och antinazist kände sig Mirjam ensam och olycklig i småstaden. När kriget var slut var också äktenskapet över.
    Under en lång och plågsam skilsmässoprocess pendlade Mirjam mellan Nykarleby och Helsingfors medan hon etablerade sitt författarskap. När hon slutligen flyttade till Helsingfors med döttrarna blev Torsten kvar som en omtyckt lärare i seminariestaden.
    För Kyra och Tuva blev det med åren så att Mirjam representerade det mörka: vredesutbrott, mentala problem, sjukdom, misstänksamhet och ökande isolering. Totti stod för somrar i Korpo skärgård, glädje och umgänge med en stor släkt.
   När Tuva Korsström går in i Mirjam Tuominens liv och produktion gör hon det både som dotter och litteraturkritiker. Hon förmår se på sin mor med distans och med beundran för författarskapet men utan att väja för hennes egoism som förbjöd döttrarna att träffa sin far och hans släkt .Totti dog hastigt vid 54 års ålder.
   Boken väcker liv i barndomens skuggor och stämningar. Både jag och min syster delar tidsepok med systrarna Korsström, en på många vis besvärlig tid för växande människor men jag sträckläste boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar