Min blogglista

söndag 18 november 2018

Sagor som lär för livet

Det är alltid lika roligt att få öppna en bok av den åländska duon Ann-Christin Waller och Anni Wikberg. "På en trollsländas vingar" är deras tionde bok och den har alla kännetecken som man väntar sig. Underhållande, spännande och tänkvärda berättelser om och för barn bildsatta med Annis robusta men ändå poetiska bilder. Efter sju böcker om runda kollorna är det dags att ta steget till en lite annorlunda värld.
  Här berättas om barnen som bor i det vita huset i Rönndalen, en miljö som nog finns i den åländska verkligheten. Här bor sex syskon och förstås deras föräldrar - som håller sig i bakgrunden. Det är både flickor och pojkar som råkar ut för äventyr, flyger till Eldorado och upptäcker åskans hemlighet eller träffar havsguden Poseidon som fryser i vårt kalla vatten. Men vad gör man inte för en blåbärspaj? I Oskars saga möter vi en pojke som är rädd för döden och försöker förstå hur den är. När han får träffa den uråldriga Stubbe kan han både förstå och acceptera den.
   Det är bra med sagor som berättar om faror och hot och mörka tankar. För de finns ju också i barnens värld. Och efter att ha läst de olika berättelserna kan man prata om saker på ett sätt som gör att rädslorna drar sig tillbaka.
   Får jag välja så äe Eriks saga en favorit där kavate Erik retar upp Poseidon, men allt slutar bra. Poseidon får sin paj och så lär man sig att nereider inte bara är dekorativa, de plockar blåbär också!
   Så låt den här boken hamna i många barns julklappspaket. Det är ni värda. Och vuxna får ju smygläsa sen när barnen somnat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar