Min blogglista

fredag 17 maj 2019

En stark spionroman

    "Mannen från Albanien" av Magnus Montelius fick ett mycket positivt mottagande när den kom ut. Den är så bra att man nästan inte tror det är en debutroman. Det handlar om Sverige under 1960 och 70-tal, om ideologier och svek.
   Det är hösten 1990 när romanen börjar och järnridån har nästan helt rämnat. I Stockholm faller en man ned från Erstaterrassen och omkommer. Han har ett albanskt pass på sig men hans existens förnekas av de albanska myndighetrna.
   Tre personer dyker upp på olycksplatsen. Den ene för att göra en rutinundersökning och den andre på jakt efter en story. Den tredje söker en plats att sova undan regnet. De ska alla upptäcka var och en på sitt sätt att sanningen om mannen från Albanien är mer komplicerad än den först verkar. Bakom ligger en historia om en sammansvetsad grupp människor som begravde sitt förflutna men behöll sina lojaliteter. Ett förräderi som en av dem lyckas dölja, men som långsamt och obevekligt avtäcks när mannen från Albanien dyker upp i Stockholm.
   "Mannen från Albanien" är en roman om händelser under det kalla kriget och om politiska strömningar. Om dem som trodde på en ny världsordning och om männen som övervakade dem. Och om dem som bytte sida allteftersom vindarna vände.
   Gillar man den här så finns det en ny roman att glädja sig åt, "Åtta månader" som är nyutkommen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar