Min blogglista

tisdag 28 maj 2019

I grunden borgerligt

   Så här i efterdyningarna av EU-valet kan man fundera på skillnaderna som finns mellan de olika länderna. Av en händelse kom jag att läsa Ann-Sofie Dahls bok "Matadorlandet - om det borgerliga Danmark". Om någon undrar över titeln så hete spelet Monopol i Danmark Matador.

   Dahl är docent i internationell politik och bor sedan 2003 i Danmark där hon är välkänd kolumnist i ett antal tidningar. Tidigare i år kom hennes bok om Nato ut.
   Dahl skriver att Danmark har haft borgerlig regering under tjugo av de senaste trettio åren. Hur kommer det sig? Vad kan Sverige lära av Danmark?
    Dahl visar i sin analysatt Danmark faktiskt är ett i grunden borgerligt land: Matadorlandet med sin jordbruks- och handelstradition, där det är fint att tjäna pengar. I Danmark ber man inte om ursäkt för sina borgerliga ideal. Matadorlandet har även förstärkts genom en kultur- och värdekamp.
    För att ändra samhället måste man ändra värderingarna, sade Anders Fogh Rasmussen. Även i Sverige, menar Dahl, behövs en idé - och kulturkamp som står upp för de borgerliga värderingarna mot vänsterhegemonin. De danska borgerliga regeringarna från Schlüter till Løkke har på många sätt flyttat fram de borgerliga positionerna. Men den borgerliga politiken har tunnats ut bland annat genom samarbetet med Dansk Folkeparti.
    En viktig lärdom från Danmark är att en borgerlig regering måste våga fylla sin politik med borgerligt innehåll om man långsiktigt vill förändra samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar