Min blogglista

tisdag 7 maj 2019

Tingen i Tredje riket

Intresset för Hitlers Tredje rike tycks omättligt och nya böcker kommer i en strid ström. Ett lite annorlunda grepp på ämnet tar historikern Roger Moorhouse i "Tredje Rikets historia i 100 föremål".  Han har tidigare skrivit boken "Berlin i krig".
   Att närma sig litteraturen om andra världskriget är en utmaning, men här åskådliggörs historien på ett nyskapande och tillgängligt sätt genom föremål som en gång var vardagliga trots att vi, som ser dem i historiens backspegel kan förfasa oss över dem. Bland föremålen märks Hitlers Mercedes, Wehrmachts toalettpapper, Nürnbergs rättssalar, Tigerstridsvagnen, Järnkorset, svastikan och Mein Kampf. För att inte glömma föremål från koncentrationsläger och Eva Brauns läppstift och Hitler akvarellåda. Stort och smått i det som ger en bild av en svunnen tid. Nära och ändå så långt borta.
    Genom en bok som den här blir historien fast förankrad i det materiella. Här finns bild på den mustasch-borste Hitler använde för att ansa den ökända läppväxten som karikatyrtecknare älskade att ta fasta på.
   Man kan, genom att studera föremålen få en uppfattning om hur användarna ville att de skulle uppfattas och jämföra med hur vi ser dem nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar