Min blogglista

fredag 10 maj 2019

I Ciceros Rom

I "Imperium" överträffar Robert Harris sig själv.Det är första delen i en trilogi om Roms tid som republik och i centrum står Cicero, talare och slipad politiker med ambitioner.Följande del heter "Konspiration".
   En kylig novembermorgon knackar en skräckslagen man på den romerske senatorn Ciceros dörr. Han kommer från Sicilien och vill be om hjälp mot Gaius Verres, öns korrupte ståthållare. Han har råkat i onåd hos Verres och riskerar att bli korsfäst på grundval av falska vittnesmål.När Cicero hör sicilianarens berättelse inser han att han kan dra nytta av situationen.
    Om han sköter sina kort väl kan en process mot Verres bli första steget mot det stora målet: att erövra statsmakten. Men Caesar, Pompejus och Crassus har samma dröm och drar sig inte för att handla enligt politikens grundregel i alla tider: Alla medel är tillåtna.
   Med ett osvikligt öga för historiska detaljer och inkännande personteckningar levandegör Harris en förlorad tid, vars politiker uppvisar skrämmande likheter med samtiden.
   Harris är den historiska romanens mångsysslare och skriver bra om skiftande tider som thrillern "Faderland" som beskriver vad som hänt om Tyskland vunnit kriget och skildringen av Dreyfus-affären i "En officer och spion" och "Konklav" om Vatikanens maktspel.Läs och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar