Min blogglista

onsdag 8 maj 2019

Ingen höjdare precis

Efter tio Fjällbackadeckare byter Camilla Läckberg spår med en dramatisk berättelse om hämnd och upprättelse. "En bur av guld" är en  roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad, men tar kontroll över sitt eget öde. Och jo, den påminner om "En hondjävuls liv och lustar" av Fay Weldon, en bok som var humoristisk och grym.
    På ytan verkar Läckbergs hjältinna  Faye ha allt. En perfekt make. En vacker dotter. En lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela hennes värld. Plötsligt har hon ingenting alls.
   Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd. Hon hittar snart en annan kvinna som är lika hämndlysten och tillsammans inleder de en blodig hämndturné.
   Idén är knyckt och har gestaltats av många författare. Hämnd är ju ett starkt mordmotiv till exempel. Men jag har svårt för Fayes mördande, ibland till synes onödigt. För man kan väl inte på allvar mena att människor ska börja skipa rättvisa själva?
   Romanen innehåller också stora skopor av sex och flärd, kanske för att man tror att det är säljande. Men i så fall måste det skrivas med finess och inte bara pulas in som utfyllnad. Så nej , det här är ingen höjdare i Läckbergs produktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar