Kanske jag inte borde skriva om en matbok så här dan före dan. Men Lotta Lundbergs "Tio lektioner i matlagning" är inte en konventionell kokbok, den har få recept och inga bilder. Det är en personlig och underhållande bok om mat, kokkonst, känslor, kön och mycket mer. Den som sett Lotta Lundgren i Historieätarna vet att hon har ett förhållande till mat och smaker som är passionerat.
Kan
alla lära sig att laga mat? Kan man gå andra vägar än dem som finns i
traditionella kokböcker? Och kan man till och med ha roligt när man
lagar mat är frågor hon ställer. Ett av svaren är tänkvärt:# Förmåga att kyssas eller laga god mat är inte en förmåga som man föds med eller utan. I början, innan vi har tränat, är vi i regel jättedåliga allihop. Varenda en. Att laga mat är npågot man blir bra på för att man vill bli det."
Det här är en bok
om matlagning i fri stil, ätandets glädje, före detta pojkvänner,
kärlek i gasform, otacksamma ungar, vikten av jämställdhet, smaksinnets
fysionomi, problemet med kost, författandets plågor, maten som religion,
kreativitetens källor, mat och sex, kökets utrustning, kött som
konflikthärd, konsekvenser av kroppsfett, pengar och döden, men kanske
mest av allt - hur man gör när man lagar mat.
Låter inte det som spännande läsning?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar