Vi genomlider nu årets mörkaste dagar och ingen dager synes än. Det är nu vi behöver tänka på nästa årstid, på vår och plantering. Därför njuter jag verkligen av Lena Israelssons höstbok,
"Gourmetträdgården".
Denna köksträdgårdens okrönta drottning har hon skrivit en bok om de grönsaker, örter och bär som
smakar bäst och ger mest matglädje. Många är gamla kulturväxter som hamnat i
skymundan av hårt förädlade smakfattigare släktingar. Andra är nya och
oupptäckta. Bland dem finns framtidens köksväxter. Gemensamt för alla är
att de ger matglädje och gör odlingen värd mödan.
Man får bekanta sig med urgamla svenska kulturväxter som piplök, spansk körvel och
kokbönan Signe, lära sig älska den oemotståndliga italienska svartkålen,
och utöka beståndet av läckra asiatiska grönsaker med chilipeppar,
bladsarepta och grön bladmynta.
Att odla för optimal smak är del av en global rörelse i
hela världen just nu. Att gourmetodla handlar inte bara om att välja rätt
växter utan också att odla dem resurssnålt och ekologiskt. Varje
kapitel inleds med en personlig betraktelse kring varje köksväxt, utifrån
författarens egna odlingar och matupplevelser. Alla kapitel innehåller
odlingsråd och recept med förslag på hur köksväxterna kan tillagas.
Boken är illustrerad med Lena Israelssons egna fotografier.
Och vänta bara, efter nyår börjar den långa marscen mot vårens ljus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar