Min blogglista

söndag 8 december 2013

Minnen sköljer in

  En roman av ett helt annat slag än gårdagens tänker jag ta upp nu. Det är Annika Thors första vuxenroman, "Motljus" som finns i pocket. Thor är ju annars känd för en stor publik genom sina hyllade böcker och tv-manus för barn och ungdom.
  En vanlig höstmorgon, strax före frukosten, sätts Maries tillvaro i gungning. Hennes lugna vardag i småstadsvillan, det långa äktenskapet med Staffan - allt som varit tryggt känns plötsligt osäkert och främmande. Ändå har egentligen ingenting hänt: bara ett fotografi och en dödsruna i morgontidningen. Ronny Berglund, den framgångsrike filmregissören, är död. Ronny, som hon inte träffat på trettio år.
  Men sommaren 1976 var de alla unga: Marie och Staffan, Ronny och de andra vännerna i sommarkollektivet. De drog in som en fläkt av den nya tiden: frigörelsens och öppenhetens tid. Men under ytan jäste konflikterna. Ronny och Marie rörde sig mot och från varandra i ett mönster av närmande och undvikande. Han fick henne att känna sig sedd.
  " Motljus" är en klarsynt och drabbande berättelse om tillvarons bräcklighet och om de  val vi gör och vad som kanske skulle ha blivit om vi valt annorlunda.Alltid det eviga undrandet om vad som hade hänt om man inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar