Min blogglista

torsdag 12 december 2013

Republikens 1900-tal

Historien dyker alltid upp i debatterna om nutiden, ofta förvrängd och tolkad på egendomliga vis.
Nu finns i alla fall en bra grundbok om Finlands 1900-talshistoria. Det är Henrik Meinanders "Republiken Finland i går och i dag" som är nyutkommen i hanterligt storpocketformat.
  Det självständiga Finlands historia var dramatisk med inbördeskrig och bolsjevitiskt hot. Tre blodiga krig följdes av en framgångsrik utrikespolitik under det kalla kriget dagar. 
   I dag är Finland en av de främsta bland välfärdsstaterna och en av de starka ekonomierna inom eurozonen.Hur blev det så? Och vilken roll spelade egentligen Mannerheim och Kekkonen och hur var det med Lapporörelsens makt? Vad krävdes för att överleva som Sovjetunionens granne?
   Svaren får man i den här boken. Henrik Meinander ger en både medryckande och faktafylldl syntes av självständighetstidens historia från 1917 till 2012.Meinander har också lyckats lösgöra sig från det stelbenta akademiska språket.  Boken är illustrerad med ett tvärsnitt av självständighetstidens frimärken.
  Hoppas att historieprovokatören Henrik Arnstad, som har ett ont öga till finländsk historia läser boken och tar del av basfakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar