Min blogglista

tisdag 13 augusti 2019

Ett evigt herravälde

 Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. I Elin Olofssons roman "Herravälde" handlar det om tre kvinnors kamp för frihet.
    Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö.
    Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet.
   I dagens historiska romaner beskrivs andra miljöer, det är arbetarklass och arbetarrörelse liksom kamp för rösträtt. Och utgången är ingalunda given även om kvinnornas sätt att tänka nog mer hör hemma i vår tid än 1921. Och herraväldet är inte avskaffat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar