Min blogglista

tisdag 6 augusti 2019

Kartan och världen

 Hur har människor föreställt sig världen genom historien och vad säger kartorna om oss själva. De frågorna sysselsätter norske journalisten  Thomas Reinertsen Berg, som i "Kartornas historia" tar oss med på en resa från stenåldersmänniskornas mystiska symboler fram till GPS och Google Earth. Och det i en underhållande och vackert illustrerad berättelse om vetenskap och världsbilder, konst och teknologi, makt och ambitioner, praktiska behov och drömmar om det främmande.
   Man får möta visionära geografer, heroiska upptäcktsresanden och karthistoriens okända hjältar. Utvecklingen i Norden - under lång tid en vit fläck på kartorna - löper som en röd tråd genom boken och den blir inte sämre av att Åland finns med på omslaget på Carta Marina från 1572
.  
    I många år har Berg varit mer än genomsnittligt intresserad av kartor, och bestämde sig för att skriva den bok om karthistoria han själv ville läsa men som inte fanns.   Den är skriven på ett lättfattligt språk, koncist och nyktert utan att detta sker på bekostnad av färgrika detaljer och observationer. Den gör komplicerade saker lätta att förstå och så ska det vara med en populärvetenskaplig bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar