Min blogglista

söndag 25 augusti 2019

Osannolikt och sant

I " Tatueraren i Auschwitz", en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras kärlek som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret i Auschwitz. Ett mäktigt och stort ämne är det som Heather Morris valt.
   Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.
    Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början. Det är så osannolikt så man nästan inte tror att det är sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar