Min blogglista

söndag 18 augusti 2019

Haggor behövs

Haggan är en kvinna som vågar omvandla sin vrede till analys och avslöjande, utan att vara rädd för att bli kallad galen. Hon accepterar inga manipulationer och hon håller inte tyst. Det är nyckeln till Aase Bergs arga roman ”Haggan”.
Berg är författare och kulturjournalist men ”Haggan” avviker från vad hon tidigare skrivit. Hon har ett tydligt ärende med vad hon skriver. Budskapet går inte att undvika. Förlaget kallar den en stridsskrift för kvinnlig frihet, ett verk för den som fått nog av underordning i kärlek
    Thelma och Victor i romanen älskar varandra djupt, men det tar ett tag för Thelma att inse att hon faktiskt bara är ett värddjur åt ett utsvultet äktenskap. Och läsaren tvingas ta ställning till hennes ärende. Hur ställer man sig till män som inte törs lämna sina svala fruar  för sin älskarinna?
    I en intervju säger Berg att hon valde ut några kvinnofällor som hon tycker visar extra tydligt på kvinnors underordning. Älskarinnesituationen är en av fällorna men hon jobbar redan på böcker om ett par andra lägen där kvinnor liksom omärkligt glider in i förtryck.
    Och jämställdheten fortfarande är usel på det psykologiska planet, även om det inte är fullt så illa på det ekonomiska. Ojämställdheten smygs in i det allra intimaste. Så nog finns det plats för haggor alltid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar