Min blogglista

måndag 5 augusti 2019

Om häxornas häxa

  
Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin.  
     I romanen "Kirke" har Madeline Miller lyft ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok – som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet. Kirke är Madeline Millers andra roman och henne första på svenska. För debuten "Song of Achilles" erhöll hon flera priser,som det prestigefyllda Orange Prize. Kirke har valts till en av årets absolut bästa böcker för 2018 av tidningar och bokhandlar.
    Hennes stil är  trygg,Miller har doktorerat på grekisk mytologi och kan sina myter, honväcker de urgamla texterna till liv och ger dem samtida relevans. Det är en bok fylld av mycket magi, förtrollning och mirakel att den kan göra den mest härdade fantasy-läsaren yr. Miller tar sig an berättelsen om Odysseus men väljer att skriva fram Kirke och hennes mångbottnade personlighet och berättar om hur hon, dotter av en najad och solguden Helios kom att bli urtypen för en häxa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar