En blogg som tipsar om aktuella böcker, kommenterar fenomen kring läsning. Här skriver jag om alla slag av böcker - lyrik, prosa och fakta i en salig blandning.
Min blogglista
tisdag 31 mars 2020
Om de dolda rötterna
Ann-Luise Bertell, nyutnämnd teaterchef i Vasa och författare, skriver epik med ett väldigt driv i sin senaste roman "Heiman". Hennes första roman Vänd om min längtan var inspirerad av hennes mormors livsöde, medan vissa drag i den här romanen härstammar från hennes farfar.
Och när man tänker efter; vilka hemligheter känner vi inte till om våra släktingar, vilka händelser bara tigs ihjäl?
Att Bertell är teateraktiv märks i texten, scener och starka sinnliga förnimmelser och känslor avlöser varandra när delar av Finlands 1900-talshistoria passerar. Men kroppen är alltid närvarande, om det sen handlar om hårt fysiskt arbete eller allt blodet som rinner ur en människa eller det första samlaget i bastun.
När Elof är tio år gammal dör hans far. Då blir lillebror Ivar och han ensamma, på släktingarnas nåder. Rädslan blir en följeslagare genom livet som bara stundvis kan tuktas av glädjen i att berätta, av alkohol eller kvinnor. Elof har klart för sig att han är en ynkrygg men rädslan får aldrig avslöjas, inte vid fronten och inte inför hustrun Olga, som han därför aldrig kommer riktigt nära.
Liksom en man aldrig får förlora hemgården i den steniga i byn i Österbotten. Heimanet är det enda som släkten någonsin har ägt. En släktkrönika som många kan känna igen sig i.
måndag 30 mars 2020
På väg mot toppen

Lugna Haugesund väcks ur sin sensommardvala av en rad bestialiska mord. Någon har velat se dessa människor - alla i 35-årsåldern - lida, människor som en gång i tiden delade ungdomen med varandra. I jakten på sanningen känner Lotte att mördaren kommer henne närmare.
Under utredningens gång tyngs hon och Viljar också av den mörka hemlighet de delar. Det hela utvecklar sig till deras livs mardröm.
Tangen kan det här med att bygga spännande intriger men jag tycker nog ibland att detaljerna om brotten är väl utförliga. Visst, sådana brott sker, men det är inte så många människor som inbjuds till beskrivningar. Men att Tangen håller på att erövra den norska deckartoppen, det är säkert.
lördag 28 mars 2020
Fult under fint sken

scenen för nya deckarserie om skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes halvkriminelle brorson Anton. Författaren har skrivit mysdeckare i Agatha Christies anda med en välspunnen intrig.
Siri har alltid haft dåligt samvete för den föräldralöse Anton. Hon har prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef. När älskaren bryter relationen flyr Siri från Stockholm. Hon landar hos Anton som just vunnit en plantskola i Säbyholm på poker.
Samtidigt hittas en jakttillsyningsman död på en åker, i en sky av örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i mordfallet. Snart inser han att den nyinflyttade skådespelerskan har näsa för ledtrådar och dessutom är ett trevligt sällskap.
Ska bli kul att se vilken fortsättning som följer.
fredag 27 mars 2020
Drar ner brallorna

Boken är i tre delar, och börjar med en tillbakablick på några sommarmånader 2006, som ska komma att hemsöka honom drygt tio år senare. Den ödesdigra hösten 2017 exploderar det. Fredrik Virtanen förlorar allt han har, inte bara sitt jobb, utan också det liv han känner.
I ett försök att förstå vad som hände, men också för att överleva, sätter han sig ner och skriver. Han rannsakar händelserna, sitt eget liv och inte minst det som hände i medierna under månaderna som följde. Författaren ger ingen nåd, inte heller till sig själv.
Men boken handlar också om hur seriösa medier kastade alla principer om källkritik över bord - med hashtaggen metoo som ursäkt.
Det som gör mig betänksam är beskrivningen av det liv som Stockhoms innejournalister lever med fylla, droger och sex till höger och vänster. Hur ska någon domstol kunna veta vad som är sant i detta trassel? Och hur ska man, som läsare, kunna tro på att journalister som lever så här gör ett seriöst jobb?
Virtanen drar ner brallorna på sig och sina kollegor och någon vacker syn är det inte.
torsdag 26 mars 2020
Längtan till Rom?

Få städer har en så komplex och skiftande historia som Rom. Att på 300 sidor göra den begriplig och tydlig kräver sin man och. det lyckas Fagerström med.
Med ursprung i en enkel herdeby vid Tibern blev Rom hjärtat i antikens mäktigaste imperium, romarriket. Under seklen som följde blev Rom kyrkans, konstens, arkeologins, fascismens och slutligen det moderna Italiens huvudstad. I Rom verkade Julius Caesar, kejsar Augustus, Heliga Birgitta, Rafael, Michelangelo, Caravaggio och drottning Kristina. Här slogs Giuseppe Garibaldi för ett enat Italien, härifrån styrde Benito Mussolini sitt fascistiska rike med järnhand och här föddes den italienska filmen. Ingen plats har haft större betydelse för Europas kulturella och politiska utveckling än Rom.
Fagerström ger också en kunnig analys av dagens Rom som tyvärr präglas av korruption, segregation, miljöproblem och en i det närmaste obefintlig ekonomisk tillväxt. Som läsare får man, för första gången på svenska, en unik inblick i det moderna och samtida Roms utmaningar.
onsdag 25 mars 2020
Bred bild av franskt liv

Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång. Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, studentrörelsen 1968, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.
Man kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett intyg över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering.
Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete "På spaning efter den tid som flytt" , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv. Ochj inte på långa vägar så mångsidigt, "Åren" tecknar en epok på 280 sidor för att "rädda någonting från tiden där man aldrig mer kommer att vara".
måndag 23 mars 2020
Tvekandet i Sunnanby

Det sista Ava vill när hon kommer hem efter en tid utomlands är att åka upp till lilla Sunnanby, i de djupaste skogarna i norr. Den pittoreska byn där hon tillbringade sina barndomssomrar fläckas nu av minnen som hon helst vill undvika att tänka på. Men ödet vill annorlunda, och utan att hon själv riktigt förstår hur det går till så jobbar hon snart på det som förut var hennes mormors gamla café.
Axel är Sunnanbys mest attraktiva singel, men det enda i livet som betyder något för honom är dottern Ellen. Efter att ha blivit djupt sviken flera gånger har Axel ingen önskan om att inleda någon ny relation. och Cornelia äger numera Café Sunnanby, men har inte satt sin fot där sedan en fruktansvärd händelse som hela Sunnanby fortfarande skvallrar om. När caféet hotas av nedläggning tvingas hon dock dit, och det blir upptakten till en sommar som varken hon, Ava eller Axel någonsin kommer att glömma.
Om det inte var för att personerna velar och tvekar så rysligt i den här romanen skulle den vara underhållande. Man får lust att ge dem en knuff framåt...
söndag 22 mars 2020
En aktuell klassiker

Som ingen annan, varken före eller efter honom, gestaltar Kafka den moderna människans sprattlande inför Lagen som ren idé, Lagen som begär, en människa vars verklighet, både till det inre och det yttre, genomsyrats av byråkrati.
På sin trettioårsdag vaknar K. till den olustiga nyheten att han är häktad. Någon information om vilket brott han ska ha begått får han inte. I stället tillåts han att som vanligt gå till jobbet på banken i väntan på ett första förhör. Undan för undan finner K. sitt liv invaderat av antydanden om skuld och straff. I de förtvivlade försöken att kommunicera med myndigheterna får Processen sin oundvikliga gång.Man förstår vad folk menar när de säger att något är "Kafkalikt" efter att ha läst den här.
Kafka [1883-1924] var en tyskspråkig tjeckisk prosaist. En stor del av hans verk publicerades postumt och mot hans vilja. I dag anses han vara en av 1900-talets allra viktigaste och
författare.
lördag 21 mars 2020
Med ullsax som vapen

Central för berättelsen är tjugoåriga Agnes, som har utsatts för övergrepp under en lång tid. Hon anförtror sig åt en barnmorska som har startat en hemlig Facebookgrupp: Ullsaxen. Agnes berättar sin historia och äntligen finner hon förståelse.
Samtidigt börjar misstänkta men friade våldtäktsmän och sexförbrytare falla offer för en anonym mördare. Männen hittas nakna med namnet Erinya inristat i huden. Bredvid kropparna återfinns en ullsax som använts för att stympa dem...
Samtidigt måste Maria Werns kollega Jarita genomleva ytterligare en rättegång, när männen som våldtagit henne överklagar domen till Svea hovrätt. Den här gången går en av männen fri, men det hade nog varit säkrare för honom att sitta fängslad.
Maria och hennes kollegor får förstärkning på stationen i form av Ragnarsson, även kallad Ragnarrök, från rikskrim på fastlandet. Men han försvårar arbetet och Maria Wern börjar misstänka att han skyddar någon, eller att han själv kan vara inblandad.
Berättelsen inleds lite trevande men snart ökar tempot och lämpliga stickspår läggs ut. Lite läskiga är fantasierna kring ullsaxen och kring hur straff ska utmätas på dem som inte straffas via domstol.
fredag 20 mars 2020
Vi är klimatet

För vår planet blir varmare och varmare,det blev ju ingen vinter hos oss i år. Och det är mänskligheten som är skyldig till förändringarna. Det är vetenskapen enig om. Fast en del vill inte acceptera det som en sanning. Men vi som litar på forskarna och förfasar oss över klimatkrisen - är vi verkligen villiga att förändra vår vardag för att rädda världen?
Författaren, som blev världskänd för boken "Äta djur" driver tesen att jorden har på kort tid blivit till en jättestor farm för att föda mänskligheten med kött och andra animaliska produkter, och det har fått katastrofala konsekvenser.
Vi måste rannsaka oss själva och ta itu med vår ovilja att förändra våra vanor till förmån för framtiden. Bara tillsammans kan vi rädda planeten där vi bor, skriver han.
En bok som kommer att väcka debatt, om inte allt drunknar i corona-oron.
torsdag 19 mars 2020
Bondeseglation i tusen år
I mer än 30 år har Lars G Soldéus intresserat sig för och skrivit om skärgårdens bruksbåtar. I synnerhet de i Roslagen men också på Åland och längs de svenska och finländska Östersjökusterna. Hans senaste bok är "En skärgårdsskuta kommer lastad" och beskriver bondeseglationens olika skepnader.
Skärgårdsborna kom med varor som behövdes i den växande huvudstaden, ved i stora mängder men också kalk, fisk, kött och andra produkter. I huvudstaden köpte skärgårdsborna med sig de varor som inte fanns hemmavid.
Boken beskriver de olika hamnar, kajer och marknadsplatser som erbjöds skärgårdsborna i Stockholm och där försäljningen skedde. Beskrivningen en överblick av Stockholms utveckling längs vattnet.
Boken behandlar även det regelverk som påverkade bondeseglationen och ett avsnitt i boken ägnas åt att beskriva skärgårdens bruksbåtar och skutor. Båtarna och skutorna beskrivs i detalj med både bilder och ritningar.
onsdag 18 mars 2020
Katt som guru

Sedan 2007 har de två hållit ihop i vått och torrt och Bob har blivit stor i sociala media och är också stjärna på Youtube. Här sammanfattar husse vad han tycker att han lärt sig av sin katt.
”Jag inser att det kan låta konstigt och till och med lite löjligt att säga så här om en katt, men jag tycker att han är en sann inspirationskälla. Det är som om han vore en gammal filosof som förstår sig på allt och alla i sin omgivning. Som om han redan har sett allt förut och vet allt om livet. De senaste tio åren har han faktiskt varit ett slags guru för mig” skriver Bowen och många kattälskare kommer att nicka instämmande vi läsning.
tisdag 17 mars 2020
Hjärnan & skärmarna

Det handlar om hur den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig.
Den är helt enkelt i osynk med vår tid!
Men det betyder inte att du står maktlös eller att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker.
Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Så följ med på en spännande resa och få en helt ny bild av det som händer och sker i ditt huvud! På köpet kan du och dina barn bli friskare och komma bort från skärmberoendet. Lite orolig blir jag av att tänka på hur alla som sitter hemma i karantän tar till olika skärmar för att få tiden att gå. Det är helt enkelt inte bra.
måndag 16 mars 2020
Poetens egna favoriter

Han som frågar är poeten Claes Andersson i "Jag har all tid i världen - egna favoriter". Ett urval som han gjorde under våren i fjol, sedan dog han. Förlaget har hållit sig till hans urval och motiven är välbekanta för alla som följt Andersson genom åren: samhället, staden, erotiken, döden och kärleken. Urvalet gör detta till en ny och överraskande helhet. Här skapas bryggor man som läsare inte sett förut.
Det här är Claes Anderssons diktning, sådan han själv såg den.En mycket lämplig bok att läsa och begrunda i tider som denna när alla fasta värden är i gungning. Men poesin, den står fast.
"Det beständiga är i förvandling, i förlusterna, ja i det obeständiga. Inget ljus är som mänskans ljus. Varför klaga över att floden strömmar mot havet, dessa underbara stränder, förbi glidande"
söndag 15 mars 2020
En lovande debut

Det är blyertsgrå december och Jonny är på väg till den döende hemorten för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt bli bra. Men när pappan plötsligt dör och familjeåkeriet måste räddas, dras Jonny in i sin brors smutsiga affärer.
Minnesbilderna blir allt starkare, av den tragedi han anklagades för, av det han utsattes för som barn. Han flyr in i sitt gamla missbruk och en morgon vaknar han blodig och förvirrad. Vad kan han ha gjort sig skyldig till? Och vem är egentligen Nino, den tystlåtne pojken som försöker närma sig honom?
Norebäck skriver i en svart trend som behandlar landsbygden, tidens flykt och alla minnen man inte vill ha. Ganska ledsam. jo det är den, men välskriven och tankeväckande. Får se vad som blir Norebäcks nästa tema.
fredag 13 mars 2020
Bristvara: Leon

Eftersom Venedig och Italien just nu är "no go zone" på grund av coronan så får man i stället läsa om Venedig som det var. Har plockat fram "Inte ens i döden" som börjar med att Brunetti och hans kollega Vianello får rapport om att en kropp setts i vattnet nära en av trapporna vid Canal Grande.
Det är en regnig morgon i Venedig och de beger sig till platsen där de hittar en barnkropp som de lyfter upp på land. Den döda flickan har långt glänsande hår och bär en guldring som väcker frågor. Underligt nog har ingen anmält en saknad flicka.
Bilden av den döda flickan med håret format som en gloria förföljer Brunetti i återkommande mardrömmar.Han försöker fastställa flickans identitet genom att söka efter familjen. Spåren leder honom till ett romskt läger och i sin beslutsamhet att bringa klarhet i fallet tvingas Brunetti att kämpa både mot grov kriminalitet och mot myndigheternas fördomar.
torsdag 12 mars 2020
Att bli med hus

Men hur i hela friden skulle ett Stockholmspar kunna rusta upp ett hus 57 mil upp i landet, utan varken erfarenhet, kunskap eller speciellt mycket pengar? Idag har Micke och Daniel förvandlat träkåken i Grönviken till sitt paradis!.Trots att de själva beskriver huset som ett 200 år gammalt skötebarn med kroniskt uppmärksamhetsbehov, så är kärleken till det stor.
Under pseudonymen "Byggbögarna" har de skaffat sig entusiastiska fans som följt deras renoveringsresa i sociala medier, och de har även medverkat i SVT:s program Det sitter i väggarna.
" Det kan inte mer än rasa - konsten att äga ett lantställe" är en dels deras handbok om vägen till torpdrömmen, men också en personlig berättelse om Grönvikens förvandling från ruckel till lantställe.
Det handlar om byggnadsvård och renovering, men framför allt om att våga! Men visst, om du nöjer dig med att stirra på svettiga män i arbetskläder, så finns det förstås en hel del sånt här också ...
onsdag 11 mars 2020
Livets lugna lunk

För på Erik Fyksens omsorgsfullt renoverade bensinstation från sextiotalet har tiden stannat. Här står bilen i centrum, här säljs ingen korv.Och livet bland V8-motorerna kunde ha fortsatt i jämn lunk. Men planerna på att dra om den närliggande vägen så att den inte längre passerar Eriks station ställer allt på ända.
Han kastas in i ensam kamp; mot moderniseringskrafterna, bygdens män och demoner från det förflutna.Erik tänker inte sälja i första taget. För Norges sista Mobil-mack är inte bara en radda bensinpumpar och en verkstad. Den är ett fridlyst minnesmärke över förlorad kärlek – över henne som riksvägen tog.
Mytting är till tonen humorist, men ingen sorglös sådan för döden kan alltid dyka upp bakom nästa kurva. Han är en landsbygdens gyckelmakare lite som Mikael Niemi. Mytting har också arbetat som musikjournalist och förlagsredaktör. Han är självlärd jaguarmekaniker och högtalarkonstruktör och bor utanför Oslo med fru, två barn och tre bilar.
tisdag 10 mars 2020
En brutal historia

Trots sin djupa fascination för Jack the Ripper har den unga London-polisen Lacey Flint aldrig jobbat med ett mordfall, eller sett ett lik på nära håll. Förrän nu. När Lacey en kväll närmar sig sin bil ser hon en döende kvinna stå lutad mot passagerarsidan. Kvinnan har blivit brutalt knivskuren bara ett ögonblick tidigare, och dör i Laceys famn. Lacey kastas huvudstupa in i sin första mördarjakt, och hon skyr inga medel för att hitta mördaren.
Men hennes första stora fall blir också början på en högst personlig mardröm. När Lacey får ett brev med välbekant innehåll, skrivet med blod, blir det uppenbart att det är en modern Jack the Ripper-kopia hon har att göra med. En som dessutom tycks vara fixerad vid just Lacey. Ska hon, en oerfaren polis, kunna överlista mördaren?
Bolton skriver bra men det är en rätt blodig historia som berättas och kanske en handling som stör nattsömnen.
måndag 9 mars 2020
Glädje i bassängen

Libby Page
Rosemary är åttiosex år och har bott hela sitt liv i Brixton. Det har varit ett fint liv, men nu börjar saker förändras. Biblioteket där hon arbetade har stängt, den lilla mataffären har blivit en trendig bar och framförallt har hon blivit ensam efter att hennes älskade make gått bort.
Kate är nyinflyttad i Brixton och har fått arbete på lokaltidningen, det är inte riktigt den journalistkarriär hon drömde om. Men när den omtyckta utomhusbassängen hotas av nedläggning får hon en riktig story att lyfta fram.
För Rosemary har bassängen varit en symbol för allt viktigt som hänt i hennes liv. Tillsammans med Kate beslutar hon att göra allt för att den ska få vara kvar som samlingspunkt för människorna i Brixton. "Konsten att hålla sig flytande" är en varm roman om vänskap över generationsgränserna, om kärlek då och nu och om hur mycket en bassäng faktiskt kan betyda för en plats och dess människor. Och tro för all del inte att saker som dessa skulle kunna hända här. Det gäller att hålla näsan över vattnet.
söndag 8 mars 2020
Lycka i tvåsamhet?

Det är också en bok om det moderna samhällets nya familjeformer, de splittrade familjerna och barn med oklar anknytning och förstås och den svåra konsten att leva under samma tak, lära sig nya regler och på något vis gå vidare.
När Richard träffar Paula på en förlagsfest känns det som om alla bitarna faller på plats. Hon är hans livs kärlek och han är hennes. Men det är inte bara Paula och Richard som ska bygga bo. I den nya gemensamma lägenheten bor också varannan vecka Richards barn från hans tidigare äktenskap. Sprickor och olikheter börjar framträda i den nya familjekonstellationen och allt oftare viner anklagelser mellan väggarna.
Inte blir det bättre av att allt ackompanjeras av ett pipande oljud, varifrån det kommer är oklart. Man kan först tolka det som att det är symboliskt - men det är det inte.
Teir har sin egen ton när det gäller att skildra familjer som går i bitar. Försiktigt och förståelsefullt men ändå med blick för de svek som blir måsten.
fredag 6 mars 2020
Bli en digitant!
Nu har den efterlängtade uppföljaren till succén "Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen" kommit.
Responsen på den första boken var enorm och fick stor uppmärksamhet i
såväl tryckt media som i radio och tv och inte minst på den
föreläsningsturné som författaren varit runt på under hela 2019.
Malin Perlheden är journalist med över tio års erfarenhet av att jobba digitalt mot en kvinnlig målgrupp. Hon jobbar i dag som digital kommersiell redaktör på Aller media, Sveriges ledande mediehus inom populärpress för kvinnor. Under året har Malin träffat mängder av positiva och aspirerande digitanter över hela landet som alla uppvisat en stor lust och ambition att ta del av det digitala samhället i sin egen takt. Inte minst har de ställt många och kloka frågor som har en gemensam nämnare ökad livskvalitet. Nästan hälften av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll, och bland många äldre, inte minst kvinnor, finns en stark önskan om att finna nya gemenskaper i livet. Det här är boken som hjälper dem att förverkliga sina drömmar om ett rikare och roligare liv
Boken ger svar på de vanligaste frågorna från dem som vill komma in ännu mer i gemenskapen och göra sina liv rikare och enklare med hjälp av digitala tjänster. I tio kapitel får läsaren lära sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, att koppla upp sig mot streamingtjänster som Netflix och Spotify, att hitta drömresan, träffa nya vänner, beställa matkassar och att bli en fena på att ta snygga bilder med hjälp av mobiltelefonen. Allt görs med utgångspunkt i samma säkerhetstänk med enkla steg-för-steg-instruktioner som i den första boken.
Malin Perlheden är journalist med över tio års erfarenhet av att jobba digitalt mot en kvinnlig målgrupp. Hon jobbar i dag som digital kommersiell redaktör på Aller media, Sveriges ledande mediehus inom populärpress för kvinnor. Under året har Malin träffat mängder av positiva och aspirerande digitanter över hela landet som alla uppvisat en stor lust och ambition att ta del av det digitala samhället i sin egen takt. Inte minst har de ställt många och kloka frågor som har en gemensam nämnare ökad livskvalitet. Nästan hälften av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll, och bland många äldre, inte minst kvinnor, finns en stark önskan om att finna nya gemenskaper i livet. Det här är boken som hjälper dem att förverkliga sina drömmar om ett rikare och roligare liv
Boken ger svar på de vanligaste frågorna från dem som vill komma in ännu mer i gemenskapen och göra sina liv rikare och enklare med hjälp av digitala tjänster. I tio kapitel får läsaren lära sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, att koppla upp sig mot streamingtjänster som Netflix och Spotify, att hitta drömresan, träffa nya vänner, beställa matkassar och att bli en fena på att ta snygga bilder med hjälp av mobiltelefonen. Allt görs med utgångspunkt i samma säkerhetstänk med enkla steg-för-steg-instruktioner som i den första boken.
torsdag 5 mars 2020
Yta som bedrar

Det är åttiotal i Hangö. En sen januarikväll vandrar Peter hem från ishockeyplanen och hör ett skrik. En ung, halvklädd kvinna står snyftande i snön. Vad har hänt? Kan Peter hjälpa henne?
Det här blir upptakten till en serie händelser som avslöjar synliga och osynliga samband som finns mellan stadsborna. En av dem är Gunilla, frustrerad hemmamamma med bestyrsam läggning. Hon vinterbadar och bakar muffins medan hon håller ett vakande öga på sin granne och bittert ångrar sina egna livsval.
En annan är Åkarn som nästan supit ihjäl sig men som i spritdimmorna ändå ser och hör en del.När havsisen brister och för med sig ett lik vet ingen vad som har hänt, och vem som egentligen är skyldig. Collins håller liv i intrigen och
drar läsaren med sig.
onsdag 4 mars 2020
En återflyttare i Devon

Poliskommissarie Matthew Venn står utanför kyrkan i det lilla samhället Barnstaple i norra Devon och betraktar sin fars begravning på avstånd. Samma dag som Matthew vände ryggen åt den strikta frikyrkliga församling han växt upp i, förlorade han också kontakten med sin familj.
Nu är han tillbaka i sina barndomstrakter, inte bara för att sörja sin far, utan för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers. En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem: han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken.
Matthew lägger all sin kraft på att hitta gärningsmannen, och det blir en jakt som tar honom och hans team tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer och de kopplingar till nutid som finns. Mycket lovande inledning och Cleeves frossar inte i våld
.
tisdag 3 mars 2020
Linds samlade kåserier

I den här boken har han samlat texter från åtta år. Krönika, kolumn eller kåseri - Lind själv gillar termen kåseri för att det har den sortens farbroraktiga klang som han har en kronisk svaghet för.
Men för en gammal Fantomenläsare som Kalle har även krönika ett särskilt skimmer över sig. Det är i krönikeböckerna som varje Fantomen nedtecknar sina äventyr och läser för pojkarna Rex och Tomtom om tidigare fantomers bravader. Och vem vet, kanske kommer också Kalles barnbarn att plocka ner denna krönikesamling för att läsa om fighter mot pipande hushållsartiklar, om klädtillverkarnas ovana att sätta lappar i kalsongerna och om Skånetrafikens oförmåga att göra biljettautomater. Om nöjesstofiler och andra gubbar, om poliser, tiggare, grannar, politiker och barn, egna och andras. Och naturligtvis om Cornelis och Hasseåtage.
Hans bästa texter samlas under rubriker som
Saker jag varit med om och människor jag mött , Staden jag råkar bo i och staden jag råkar komma ifrån , Moralgranskaren och Kulturkonsumenten .
måndag 2 mars 2020
Om jorden saktar in

I romanen har jordens rotation har plötsligt blivit långsammare och ingen vet varför. Varje dygn blir längre och längre - dagarna och nätterna får fler minuter och timmar. Är världen på väg mot en katastrof?
I detta tumult lever tolvåriga Julia tillsammans med sina föräldrar och två katter. Som alla andra i hennes ålder känner hon en viss osäkerhet när det gäller vänner, inte minst killar. Det är inte heller alltid så lätt att bli förstådd av sin familj. Och hur ska man kunna se framåt när livet på jorden blir allt mer overkligt? Snart visar naturen tydliga tecken på att något är allvarligt fel. Gravitationen avtar, fåglarna dör - går det att rädda livet på jorden?
Den 23 mars 2010 inträffade ett stort skalv i Chile. Kort därefter kunde Nasa fastslå att jordbävningen som uppmätte 8,8 på Richterskalan påverkade jordens rotation och läge. Därmed förkortades dagarna med 1,26 miljondels sekund. I romanen drabbas jorden mycket hårdare än så och det är oklart vad som är upphovet till katastrofen. Walker Thompson har skrivit en vemodig roman om människor som lever i undergån
gens skugga.
söndag 1 mars 2020
Bunker mitt i London

ed boken "Churchills hemliga bunker" fogas ännu en pusselbit till krigshistorien. Boken bygger på ett fascinerande material, och inkluderar tidigare okända vittnesmål av människor som bodde och verkade i bunkern. Holmes avslöjar hur och varför högkvarteret utvecklades och hur invånarnas liv förändrades.
"Detta är rummet från vilket jag kommer att leda kriget ", sa Churchill kort efter att han utsetts till premiärminister 1940. Från dessa trånga utrymmen vände han ett tillsynes oundvikligt nederlag till en beryktad seger. Bunkern byggdes i hemlighet 1938 som ett skyddsrum mot flygattacker. Under blitzen blev den ett andra hem åt Churchill, liksom åt ett stort antal militära och civila tjänstemän vars arbete tills nu varit i stort sett okänt.
Boken fungerar både som en guide till fascinerande Cabinet War Rooms och ett passande minnesmärke över de män och kvinnor som arbetade hårt där nere under sex hårda krigsår.. Den ger inte bara en underhållande historia om en plats, utan, den belyser varför Churchill till mångas förvåning så oerhört framgångsrikt kunde leda Storbritannien under det största kriget under landets långa historia.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)