Min blogglista

måndag 2 mars 2020

Om jorden saktar in

  Karen Thompson Walker är författare och bor i Brooklyn, New York. "En tid för mirakel" är hennes debut. En väberättad fabel om hur vi människor reagerar på hot och ovisshet och den kunde handla om vårt osäkra nu.
   I romanen har jordens rotation har plötsligt blivit långsammare och ingen vet varför. Varje dygn blir längre och längre - dagarna och nätterna får fler minuter och timmar. Är världen på väg mot en katastrof?
    I detta tumult lever tolvåriga Julia tillsammans med sina föräldrar och två katter. Som alla andra i hennes ålder känner hon en viss osäkerhet när det gäller vänner, inte minst killar. Det är inte heller alltid så lätt att bli förstådd av sin familj. Och hur ska man kunna se framåt när livet på jorden blir allt mer overkligt? Snart visar naturen tydliga tecken på att något är allvarligt fel. Gravitationen avtar, fåglarna dör - går det att rädda livet på jorden?
    Den 23 mars 2010 inträffade ett stort skalv i Chile. Kort därefter kunde Nasa fastslå att jordbävningen som uppmätte 8,8 på Richterskalan påverkade jordens rotation och läge. Därmed förkortades dagarna med 1,26 miljondels sekund. I romanen drabbas jorden mycket hårdare än så och det är oklart vad som är upphovet till katastrofen. Walker Thompson har skrivit en vemodig  roman om människor som lever i undergån
gens skugga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar