Min blogglista

onsdag 11 mars 2020

Livets lugna lunk

 Norske Lars Myttings debutroman "Hästkrafter " från 2007, översatt till svenska tio år senare, är en välberättad historia om en hotande personlig tragedi, men det är också en kärleksförklaring till det där fyrhjulsdrivna djuret vi kallar bil.
    För på Erik Fyksens omsorgsfullt renoverade bensinstation från sextiotalet har tiden stannat. Här står bilen i centrum, här säljs ingen korv.Och livet bland V8-motorerna kunde ha fortsatt i jämn lunk. Men planerna på att dra om den närliggande vägen så att den inte längre passerar Eriks station ställer allt på ända.
    Han kastas in i ensam kamp; mot moderniseringskrafterna, bygdens män och demoner från det förflutna.Erik tänker inte sälja i första taget. För Norges sista Mobil-mack är inte bara en radda bensinpumpar och en verkstad. Den är ett fridlyst minnesmärke över förlorad kärlek – över henne som riksvägen tog.
    Mytting är till tonen humorist, men ingen sorglös sådan för döden kan alltid dyka upp bakom nästa kurva. Han är en landsbygdens gyckelmakare lite som Mikael Niemi. Mytting har också arbetat som musikjournalist och förlagsredaktör. Han är självlärd jaguarmekaniker och högtalarkonstruktör och bor utanför Oslo med fru, två barn och tre bilar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar