Min blogglista

söndag 1 mars 2020

Bunker mitt i London

Richard Holmes var en av Storbritanniens mest framstående historiker. M
ed boken "Churchills hemliga bunker" fogas ännu en pusselbit till krigshistorien. Boken bygger på ett fascinerande material, och inkluderar tidigare okända vittnesmål av människor som bodde och verkade i bunkern. Holmes avslöjar hur och varför högkvarteret utvecklades och hur invånarnas liv förändrades.
  "Detta är rummet från vilket jag kommer att leda kriget ", sa Churchill kort efter att han utsetts till premiärminister 1940. Från dessa trånga utrymmen vände han ett tillsynes oundvikligt nederlag till en beryktad seger. Bunkern byggdes i hemlighet 1938 som ett skyddsrum mot flygattacker. Under blitzen blev den ett andra hem åt Churchill, liksom åt ett stort antal militära och civila tjänstemän vars arbete tills nu varit i stort sett okänt.
    Boken fungerar både som en guide till fascinerande Cabinet War Rooms och ett passande minnesmärke över de män och kvinnor som arbetade hårt där nere under sex hårda krigsår.. Den ger inte bara en underhållande historia om en plats, utan, den belyser varför Churchill till mångas förvåning så oerhört framgångsrikt kunde leda Storbritannien under det största kriget under landets långa historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar