Min blogglista

torsdag 26 mars 2020

Längtan till Rom?

    Några städer imponerar genom sin ålder, andra vinner ryktbarhet genom sin religiösa eller kulturella betydelse. Och så finns Rom, en plats som rymmer allt detta samtidigt. Nu är Rom och hela Italien fast i den grymma coronans grepp, men man kan ju läsa om staden och planera för framtiden och i "Rom: En stads historia" tar Eskil Fagerström med läsaren på en svindlande färd genom stadens tretusenåriga historia.
    Få städer har en så komplex och skiftande historia som Rom. Att på 300 sidor göra den begriplig och tydlig kräver sin man och. det lyckas Fagerström med.
   Med ursprung i en enkel herdeby vid Tibern blev Rom hjärtat i antikens mäktigaste imperium, romarriket. Under seklen som följde blev Rom kyrkans, konstens, arkeologins, fascismens och slutligen det moderna Italiens huvudstad.     I Rom verkade Julius Caesar, kejsar Augustus, Heliga Birgitta, Rafael, Michelangelo, Caravaggio och drottning Kristina. Här slogs Giuseppe Garibaldi för ett enat Italien, härifrån styrde Benito Mussolini sitt fascistiska rike med järnhand och här föddes den italienska filmen. Ingen plats har haft större betydelse för Europas kulturella och politiska utveckling än Rom.
    Fagerström ger också en kunnig analys av dagens Rom som tyvärr präglas av korruption, segregation, miljöproblem och en i det närmaste obefintlig ekonomisk tillväxt. Som läsare får man, för första gången på svenska, en unik inblick i det moderna och samtida Roms utmaningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar