Min blogglista

onsdag 12 augusti 2020

Död eller levande chaufför?

Berättelsen om " Den sorgsne busschauffören från Alster", som berättas i Håkan Nessers nya roman är den sjätte boken om kriminalpolisen Gunnar Barbarotti, inte mindre egendomlig han. Nära honom lever kriminalaren Eva Backman, fast många vet inte att de är ett par.
"Jag borde verkligen inte leva". Så skriver huvudpersonen, den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge, i sina anteckningar från 2012–13. Han körde en buss som var på sportlovsresa och som störtade ner i en ravin med mer än tio döda som följd. Så när någon eller några tycks hota honom till livet har han full förståelse för detta. De bisarra hoten leder så småningom till att polisen i Kymlinge kopplas in.
Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skäl ett par tjänstlediga månader i Rute socken på norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge får oväntat ny aktualitet. Någonting i utredningen från 2013 verkar ha gått fel. Käpprätt fel.
Och Runge, som sägs ha fallit överbord från en Finlandsfärja, tycks materialisera sig på Gotland, cyklande. Hur hänger det ihop?
Det här är inte en vanlig deckare om vem som begått brott. Det är många lågmälda samtal om brott och moral som förs och mysfaktorn blir hög i det lilla huset i Rute. Jag gilla Nessers stil men det är nog en smaksak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar