Min blogglista

onsdag 26 augusti 2020

I ekens tecken


"I ekens tecken" är den fristående avslutande delen i Bodil Mårtenssons romantrilogi om medeltiden, uppföljare till "Blodbokens tid" och "Kastanjeträdets makt". Genom att skickligt väva samman fakta och fiktion levandegör Mårtensson en föga dokumenterad bit av Sveriges historia.
På nyåret 1357 utmanar självutnämnde kung Erik Magnusson sin far Magnus Eriksson om makten över Sverige. Magnus tvingas anta skambud och döma hertig Bengt Algotsson för laglös. Allt för att slippa dra vapen mot sonen.
Anna Maria Olofsdotter lever ett spartanskt liv som sömmerska i danska Roskilde. När nöden är som störst får hon en anonym beställning på en exklusiv dräkt och inser att otaliga dörrar skulle öppnas om hon lyckas ro dräkten i hamn.
Den tidigare sturske Erik märker snart att det kan blåsa kallt på toppen. Hans farmor, hertiginnan Ingeborg, och Karl Ulfsson av Tofta ingår en hotande pakt en pakt i ekens tecken. Till råga på allt är hans maka, danska Beatrix, missnöjd med honom: både över vad som försiggår på den politiska arenan och i den äktenskapliga sängen.
En bit underhållande verklighetsflykt med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar