Min blogglista

måndag 17 augusti 2020

Särgården mer än kuliss

Kjell Westö
kallar sin nya roman "Tritonus" för en skärgårdsberättelse.Handlingen kretsar kring skrytbygge Villa Tritonus i skärgårdskommunen Ravais.
För stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en ståtlig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna ute i världen. Brander vill fortfarande se sig som en man i sina bästa år, men självbilden är inte vad den en gång varit.
De unga konkurrenterna är skrämmande energiska, och själv går han miste om viktiga uppdrag av skäl han inte riktigt förstår.Han drabbas av en släng av Metoo-sleven och får uppleva att han ifrågasätts.
Skärgårdspalatset ska lugna nerverna, men fladdermössen flyger ut och in och mårdhundar ylat i den stilla natten - skärgården är inte bara en snygg kuliss. Och retsamma sms från senaste flickvännen Krista förstör hans nattsömn. Inget blir bättre av att han inser att Krista ratat honom - för en yngre kollega.
En onödigt pratsam granne, skolkuratorn Reidar Lindell, hotar också sinnesfriden. Till råga på allt är grannen hobbymusiker i ett band kallat Rainbow - bara namnet ger Brander rysningar. Sakta men säkert uppstår ändå en kärv vänskap mellan de två männen. Med Lindell följer också annat: invånarna i Ravais och deras inbördes relationer blir till slut också Branders angelägenhet.
Ute i skärgården kan man inte fly in i anonymiteten, här delar man varandras glädje och sorg. Här sitter man i samma båt också när den läcker.Westö är i god berättarform och man dras in i handlingen. Och lär sig en del om musik också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar