Min blogglista

måndag 10 augusti 2020

Livet går så fort - eller..

"Livet går så fort. Och så långsamt" av Martina Haag är en roman om hur man formas som person, om de där händelserna i livet som är avgörande för vem man sedan blir. Haag visar klart och tydligt upp tonåringarnas obarmhärtiga blick på varandra. Liksom romanen "Det är något som inte stämmer" bygger denna bok i hög grad på igenkänning hos läsaren.
Mer än trettio år har gått, men jag kan än idag ta ett klassfoto från högstadiet och på mindre än en minut gradera alla klasskompisarna, i coolhetsordning. Hur enkelt som helst lista varenda jävels exakta plats i hierarkin. Det gällde att försvara sin position, att hela tiden sträva uppåt.
Men om man gjorde fel sak, eller hade på sig fel kläder eller pratade med fel person kunde man plötsligt bara falla hjälplöst i rangordning och hamna bland de pinsamma eller mobbade eller bara bli en sån där som ingen pratade med.
Den där tiden. Den där skolgården. Som var hela ens universum. Med alldeles egna regler och lagar. Ett helt kungarike, utan några vuxna överhuvudtaget.
Haag skriver så man känner igen sig, och vill lägga benen på ryggen och hastigt springa ifrån alla pinsamma minnen.

1 kommentar: