Min blogglista

måndag 26 januari 2015

Förändringar på gång

Förändringens vindar blåser över Damernas detektivbyrå när bok nummer 15 i serien nu kommer ut - "Den stilige mannens kafé de luxe" heter Alexande McCall Smiths senaste opus. Det är Grace Makutsi, Mma Ramotswes högra hand, som vill pröva sina vingar genom att öppna en restaurang. Hon vill skapa ett riktigt lyxkafé med bara det bästa att erbjuda allt i syfte att locka till sig de finaste gästerna. Fast alla är förstås välkomna.
 Haken är bara att även om man är detektiv så är man inte oemottaglig för ohederliga människors knep och konster vilket Mma Makutsi får lära sig. Vilken tur att vänner finns när de behövs.
   Samtidigt jobbar detektivbyrån med ett knepigt fall: En klient har fått en oväntad gäst i sitt hus en indisk kvinna, utan id-handlingar, som tappat minnet. Utvisning väntar henne om inte någon lyckas lista ut vem hon är. Och i herr Matekonis bilverkstad går hjulen trögt och uppsägningar hotar. Det finns många problem att lösa.
   Det är en charmig historia om värdet av att veta någons efternamn men också om dålig magkänsla och såser som kokas av lögner. Visst består intrigen mest av stickspår här, men även sådana spår leder ju framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar