Min blogglista

onsdag 21 januari 2015

Synliga slottsfruar

Vad gör en slottsfru? Det bestämde sig Alexandra von Schwerin att ta reda på när hon gifte sig med Carl Johan von Schwerin, ägare till anrika Skarhults slott. Och hon har inte bara omformat den egna rollen, från tv-reporter till ordförande för slottets minnesförening och aktiv inom ett vindkraftsföretag, utan också utforskat slottets tidigare kvinnors historia. Resultatet är "Den dolda kvinnomakten - 500 år på Skarhults slott".
      En rad kända historiker och författare gör kvinnornas öden levande igen. Dick Harrison skriver om hur kvinnor var en självklar del av den politiska och ekonomiska makten fram till 1700-talets slut. Kvinnor i det förgångna utövade makt och har drivit gårdar, bruk och handelshus. Peter Ullgren berättar om Danmarks rikaste kvinna, Mette Rosenkrantz, som lät bygga Skarhult. Svante Norrhem kan visa att det var Beata von Köningsmarck och inte Pontus de la Gardie, vilket ägarlängden hävdar, som köpte Skarhult 1663. Carin Bergström guidar oss genom Stina Pipers dramatiska liv. Angela Rundquist skriver om arvtagerskan Martina Törngren och om uppasserskan Maria Kaunitz. Eva Helen Ulfros berättar om efterkrigstidens kvinnor och i sista kapitlet blickar Alexandra von Schwerin, bokens redaktör, in i framtiden och intervjuar åtta nu verksamma slottsfruar som berättar om familjeföretagande i godsmiljö.
   "Jag vill aldrig mer höra talas om att det saknas starka kvinnliga förebilder - det kryllar av dem!" försäkrar bokens redaktör. Det ska vi ta till oss och - söka fram exempel på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar