Min blogglista

tisdag 13 december 2016

Bitar av liv

   Det finns de som inte läser "hitte på"-böcker. De vill ha riktiga och sanna historier.
   I så fall kan nog Peter Gárdos bok "Gryningsfeber" vara passlig läsning. Lika överraskande som en roman men en rå bit verkligt liv.
   Den handlar om kärlek i krigets skugga. En sann historia baserat på 108 kärleksbrev mellan författarens föräldrar Miklós och Lili som överlevde förintelsen och kom till Sverige med Röda Korsets hjälp år 1945, och hittade varandra.
    Den 25-årige överlevaren Miklós befinner sig i ett svenskt rehabiliteringsläger. Han väger 25 kilo, saknar tänder och har så svår tbc att läkaren endast ger honom några månader att leva. Ändå har han inga planer på att ge upp hoppet om livet. Och han vill gifta sig.
    Med sin vackraste handstil skriver han brev till 117 ungerska kvinnor som befinner sig i Sverige. En av dem är Lili. Även hon befinner sig i ett svenskt rehabiliteringsläger och mot alla odds träffas de. När de har tillbringat tre dagar tillsammans på Eksjö lasarett blir de ett par - för resten av livet.
   Efter faderns död, 1998, får Péter Gárdos de 108 kärleksbrev som utväxlats mellan hans föräldrar månaderna efter krigsslutet. Han läser breven över en natt och känner direkt att detta är historien han väntat på att få berätta. Och nu är d
et gjort.

1 kommentar:

  1. Verkar vara en bok helt i min smak. Jag känner till boken men inte kommit till skott att skaffa den än. Men verkar läsvärd.

    SvaraRadera