Min blogglista

tisdag 6 december 2016

I söndringens tid

1861 söndrades Amerika. Sydstaterna bröt sig ur unionen och inbördeskriget var ett faktum. Medan man i norr satsat på industrialism med växande städer, fabriker och järnvägar så drömde plantageägarna i söder om ett stort imperium baserat på slaveri.
  Historikern Thomas Sörensen beskriver inbördeskrigets uppkomst, förlopp och hur det påverkat utvecklingen av det amerikanska samhället i boken "Amerikanska inbördeskriget" som Historiska Media ger ut.
   Det är en initierad och fängslande skildring som låter läsaren komma en mängd människoöden nära. Vi möter ledande generaler och politiker men också vanliga soldater, slavar och civila som drogs med i krigets malström. Totalt 600 000 amerikaner miste livet under en konflikt som såg det moderna kriget födas.
   Vapenindustrin utvecklade gevär, kulsprutor, pansarfartyg, flygspaning och minor. Hundratusentals soldater försörjdes med förnödenheter och krigsmateriel över stora områden av vildmark. Och krigsreportaget föddes med fotografer som följde soldaterna i fält.
    Sörensen har lyckats med att beskriva ett krig, som ju alltid har många dimensioner och oändligt många detaljer, på ett överskådligt sätt på drygt 350 sidor så man som läsare förstår helheten. Den inbjuder helt klart till sträckläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar