Min blogglista

måndag 5 december 2016

Tvättäkta hjälte

   Gustaf Mannerheim hade kämpat sig igenom familjekatastrofer, en svår uppväxt, ekonomiska bekymmer och gjort karriär som general i den kejserliga ryska armén.50 år gammal tvingades han fly undan ryska revolutionen.
    Ensam och utblottad trodde han själv att karriären var slut. Men den hade inte ens börjat. Gustaf Mannerheim blev Nordens störste militär och statsman. Under tre krig räddade han Finlands oberoende och han hade god koll på det politiska läget. Och fast han var militär gillade han inte krig, han försökte på olika vis att trixa sitt land ur fällor och fallgropar.
   I sitt porträtt av Mannerheim skildrar den svenske diplomaten och författaren Dag Sebastian Ahlander denne nationalhjältes närmast osannolika liv. Biografin heter kort och gott "Gustaf Mannerheim". Genom Mannerheims levnadsöde får vi även en klar bild av Finlands moderna historia. Den här boken påminner åtminstone mig om varför det är viktigt att högtidlighålla den 6 december, dagen då självständighetsförklaringen för Finland gavs.
  Ahlander har skrivit en mycket läsvärd biografi, full av intressanta detaljer och insiktsfulla reflektioner. Han levandegör den närmast mytiske gestalten Mannerheim.
 Med ett välfungerande språk och med en klar blick över alla de politiskt komplicerade turerna ger han en rättvisande bild av personen Mannerheim. Ett historiskt öde väl värt att bekanta sig med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar