Min blogglista

måndag 12 december 2016

En men ett lejon

   Äntligen! Får jag lust att utbrista när den finska historikern Mirkka Lappalainens bok om Gustav II Adolf och hans förhållande till Finland kommer ut i svensk språkdräkt. Tyvärr är det många intressanta verk på finska som aldrig når en nordisk läsekrets och det är synd. Lappalainen, född 1975, är docent i Finlands och Skandinaviens historia och knuten till Helsingfors universitet. Hennes tidigare böcker om 1600-talet har belönats med pris och olika utmärkelser.

  "Det nordiska lejonet - Gustav II Adolf och Finland 1611 - 1632" berättar om hur den unge och karismatiske Gustav II Adolf tog kontrollen över det svenska rikets östra del och under sina drygt 20 år vid makten knöt den närmare Sverige än någonsin tidigare.
   I fokus står de ofta bortglömda konflikterna med Ryssland och Polen. Ur finskt perspektiv spelade dessa en större roll än trettioåriga kriget. När Sveriges utrikespolitik vändes mot Baltikum och Ryssland utgjorde Finland en viktig bas som tilldrog sig stormännens och kungens intresse och närvaro. Gustav II Adolf trodde att den från Sveriges tron avsatte Sigismund - kusin till G II A - som var katolik och kung av Polen, skulle återvända för att erövra Finland. Det oförsonliga hatet mellan Sverige och Polen ledde till krig och våldsdåd.
   Boken tar upp både förföljelsen av katoliker och de svenska och polska försöken att erövra den ryska tsartronen. Den ger också en inblick i hur livet såg ut i Sverige och Finland under 1600-talets första decennier. Mitt i en mörk och krigisk tid anas ljuset från en ny era.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar