Min blogglista

torsdag 15 december 2016

Alla dessa grodor!

Nu kommer de äntligen ut i bokform - boken om finlandssvenska grodor. Förlaget Schildts & Söderströms bad folk att spana in roliga felskrivningar i Svenskfinland. Och under två års tid har man fått in massvis med dråpliga exempel på skyltar, reklamer, innehållsförteckningar, prislappar med mera som samlats i FB-gruppen Svenska grodor i Finland.
   I boken "Tack för ditt förstånd!" har de roligaste grodorna valts ut. Här finns hundratals bilder på hur festligt det kan bli då tryckfelsnisse varit framme och råddat, då man låtit en maskin sköta översättningen eller då man helt enkelt haft lite otur när man greppat pennan eller satt sig framför tangentbordet. Många exempel handlar om mat, som "knackor med potatismås" eller det inlånade "fis and ships". Kanske fisken är fångad med "fiskepinnar", det måste ju vara metspö. Så kan man också köpa "uteslampa" och "anfallspåsar" (Är de aggressiva bara mot sopor?). Det blir riktig "vinterunderhållning" av mycket här.
   Som grädden på moset har en av Finlands lurvigaste och roligaste män - Ted Forsström skrivit ett förord. "Människan kan spjälka atomer och resa till månen, men att producera helt felfri text - det är en omöjlig uppgift", konstaterar han. Läs därför denna bok och finn tröst i den gamla klichén att det är mänskligt att fela. Eller för all del, använd den som blodtryckshöjare och förfasa er över det språkliga förfallet. I vissa fall blir tvåspråkighet helt obegriplig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar