Min blogglista

tisdag 20 december 2016

En älskad klassiker

Maria Gripes "Glasblåsarns barn", som kom ut 1964, är en svensk barnboksklassiker, en sällsam och filosofisk berättelse om längtan, saknad och medmänsklighet, om gott och ont.
   Den ingår i Modernistas satsning på en omfattande återutgivning av hela Maria Gripes författarskap. Böckerna ges ut med Harald Gripes originalillustrationer.
   Boken inleds på en vårmarknad i Blekeryd i Småland, någon gång i början av 1800-talet. Då försvinner glasblåsarns barn Klas och Klara. Somliga visste att det skulle ske, andra bara anade det, men ingen kunde göra någonting åt saken.
   Klas och Klara har blivit bortrövade av Härskaren, som gåva till hans maka Härskarinnan, och nu tvingas de leva i det stora gotiska slottet mitt i en mörk, folktom stad.Som vanligt för Gripe in stråk av oförklarlighet i texten. Hon skriver också mästerligt om de ensamma och utsatta och har fingertoppskänsla för hur nordisk melankoli ser ut.
   Och, man behöver inte vara barn för att uppskatta Gripes berättelser. Som alla goda berättelser är den inte åldersbegränsad.

1 kommentar:

  1. Den där boken skall jag troligtvis läsa nästa månad.

    SvaraRadera