Min blogglista

torsdag 29 december 2016

Om ett ledarsamhälle

Den omtalade och omfattande avhandlingen " Djursholm. Sveriges ledarsamhälle" har nu gjorts om till en förkortad pocketversion. Mikael Holmqvists banbrytande studie om Djursholm, ett samhälle med en unik förmåga att upphöja sina invånare till ledare, är ett pionjärverk om makt.
    Den handlar om hur ett sådant samhälle skapas, vidmakthålls och påverkar hela Sverige i en social, moralisk och politisk bemärkelse.Djursholm och de som bor där förargar människor. Man fnyser och morrar åt dem - och det är helt i sin ordning för det stärker sammanhållningen
   Mikael Holmqvist är professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet och forskar om arbete, makt och organisation. Att hans bok om Djursholm skulle bli en sådan fullträff hade han inte anat.
   Men människor älskar att läsa om "rikisar" samtidigt som man föraktar dem. I synnerhet frågan om hur det är att födas in i och växa upp i ett ledarsamhälle är intressant och här finns både roliga detaljer och belysande detaljer. Inte minst belyser boken hur eliter upprätthålls och med dem klyftorna mellan de som är inne i och de som är utanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar