Min blogglista

söndag 25 december 2016

Hon gör påven synlig

 Påve Franciskus föddes 1936 i Argentina med namnet Jorge Mario Bergoglio. Han arbetade som kemisk tekniker innan han påbörjade sin prästutbildning. 2013 utsågs han till påve och blev därmed den första icke-europiske påven sedan år 741. Han är också den första jesuiten som blivit påve.
   Kristina Kappelin, sedan länge bosatt i Italien,  tecknar i "Påven som kom ner på jorden" ett porträtt av en annorlunda påve som valt en annan väg än sina företrädare. Han förespråkar en uppvärdering av kvinnors roll i kyrkans organisation, tar avstånd från marginaliseringen av homosexuella och gör ansträngningar för en öppen dialog mellan olika religiösa åskådningar. Att han nyligen besökte Sverige är ett led i den riktningen.  Hans medmänsklighet, engagemang för fattiga och omtalade värme gör honom till en fascinerande, modig och mänsklig påve.
   Boken inled i Bagarmossen, som ju hör inte till de mest kända pilgrimsorterna i världen. Men det är där som berättelsen tar sin början. Här låg en argentinsk flykting död i sin lägenhet i två år utan att någon saknade honom. Det var denne okände mans död som sammanförde två till synes helt omaka män. En av dem var Carlos Luna, en gammal gerillakämpe, som sedan 1973 lever i exil i Sverige. När han läste om mannens tragiska öde skrev han ett mejl till påve Franciskus. "Jag vill berätta en historia för er om Daniel och medan jag skriver gråter mitt hjärta" Det dröjde bara några timmar innan Carlos Luna fick svar direkt från påven. Det blev början på en oväntad vänskap, och ett agerande som är talande för påve Franciskus personlighet och egenart.
   Det är en varm och engagerad bok som ger en god bild av påven och hans bakgrund. Läs den och glöm alla topelianska skildringar av jesuiter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar