Min blogglista

onsdag 19 september 2012

Drömmar om Georgien

 Kéthévane Davrichewy är ett helt nytt namn för mig. Hon är född i Paris men hör till en georgisk familj. Hon har skrivit dramatik och filmmanus. Hennes roman "Svarta havet"  handlar om  en kvinna som försöker göra det bästa av ett liv hon aldrig riktigt valt.
   Romanen inleds med att Tamouna vaknar i sin Parislägenhet. Det är hennes 90-årsdag och vi får följa henne genom den. Möta barn, barnbarn, släkt och vänner som kommer förbi och dela hennes oro för om ungdomskärleken Tamaz ska infinna sig som han sagt.

   Mitt bland födelsedagsbestyren dyker minnena upp. Barndomen i Georgien; sommrarna hos morföräldrarna i  huset vid Svarta havets kust, där Tamouna som 15-åring möter Tamaz; så familjens flykt och exilen i Paris. Drömmen om att återvända krockar med viljan att skapa sig ett liv i det nya landet. Som en röd tråd genom minnena finns kärleken till Tamaz, livslång men aldrig helt förverkligad En kärlek som hör ihop med drömmen om det förlorade Georgien, en kärlek som lyser starkast på avstånd. För bara det man förlorat äger man i minnet och för Tamouna blir det den hemliga källa till kraft som hjälper henne genom en rad svårigheter..
   Romanen "Svarta havet" är en bra skildring av Georgiens dramatiska 1900-talshistoria och samtidigt en vemodig kärlekshistoria. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar