Min blogglista

torsdag 20 september 2012

Marionetternas döttrar

   En varm sommardag i början på 80-talet gör flickan  Mariana en hemsk upptäckt. Fastbunden på en av hästarna på familjens karusell snurrar hennes pappa runt. Död.  Skjuten till döds. En syn som inte lämnar henne.Det är upptakten till Maria Ernestams nya roman "Marionetternas döttrar".
  Romanens handling börjar trettio år senare. Mariana  bor kvar på samma lilla ort, där hon säljer antika leksaker, marionettdockor och masker i den affär hon ärvt av  farföräldrar. Hennes man och dotter är  sig utomlands, och Mariana får tid att tänka över sitt liv. Som alltid har hon ett stort stöd av sina systrar som bor i närheten.
  Samtidigt har amerikanen Amnon Goldstein till orten för att rusta upp det gamla bageriet. Han ska skriva en bok om sin pappa som under andra världskriget skickades dit som flyktingbarn undan nazisterna. För att få ihop material söker han upp den ena efter den andra av invånarna, och  han vinner mångas förtroend och de berättar de om sina liv, hemligheter och önskningar.
Men allagillar inte Amnons närvaro och när otäcka saker sker förstärks motståndet.  Begravda minnen grävs upp och Mariana måste konfrontera den tragedi som aldrig fått en förklaring.
  Det är en riktigt bra roman med bred personteckning, lagom mycket gåta och bra tidsteckning. Den här är minst lika bra som Ernestams "På andra sidan solen" som jag läste för ett tag sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar