Min blogglista

lördag 29 september 2012

Kärlek och karriär

 Just nu är det inne med böcker om gamla kärlekshistorier. Skrev nys om Armfelts kärleksliv. Nu har Margareta Beckman, som tidigare skrev om Axel von Fersen och Marie Antoinette kommit med en ny bok. "Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor" heter den och läsarna får ta del av ett antal fascinerande människoöden .
   Man möter den undersköna Diane de Poitiers som uppfostrade Henrik II av Frankrike och sedan blev hans älskarinna, madame de Montespan som använde magi för att behålla Ludvig XIV:s kärlek och den intelligenta madame de Pompadour som nära nog styrde Frankrike. Ett svenskt exempel är Fredrik I:s älskarinna Hedvig Taube.Som barn bodde hon på Åland, på Grelsby kungsgård i Finström.
  Bland äldre tiders kungligheter var äktenskapen framför allt politiska. Sedan gällde det för de båda tilltänkta - vanligen tonåriga - makarna  att snarast producera en arvinge. I sällsynta fall uppstod varma känslor men ofta var båda lika uttråkade och sökte sin njutning på annat håll. Många kvinnor använde sig av sängvägen för att göra karriär, skaffa sig förmögenhet och makt.
   Boken går inte längre fram än till 1800-talet så det blir inga smaskiga 1900-talsskandaler i den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar