Min blogglista

lördag 1 september 2012

En våghalsig seglats

- Ger du hundra procent ger jag hundra procent, men vi måste skynda oss på för snart kommer höststormarna. Vi har en månad på oss.
Med det löftet började en kamp mot alla odds. Året var 2007, den gamle mannen - Sven Yrvind - och ynglingen på 19 år -Thomas Grahn - på vars axlar  bördan att vara Kapten lagts. Efter att ha kämpat mot stormar, en näst intill pensionerad motor, sönderblåsta segel, läckande skrov och byråkrater, kunde de till slut gå triumferande i land i Florida efter en unik seglats.

  Nu berättar de två i boken "Den unge, den gamle och havet - över Atlanten i en Vega" om hur det var.
  I passaden på väg över Atlanten hade Kapten en dag frågat Yrvind om han trodde att Kapten kunde ensamsegla båten tillbaka till Sverige. Svaret blev att eftersom Yrvind mest låg och läste böcker skulle det inte vara några problem.Så efter en vinter i Florida och Bahamas seglar Kapten ensam sin båt tillbaka till Sverige. Han är då tjugo år gammal och blir därmed  Sveriges yngsta ensamseglare.
   I tidningen På kryss blev Sven Yrvind hårt kritiserad. Han sägs ha tagit ett mycket snabbt beslut att följa med en nybliven och oerfaren seglare i en Vega på drygt 8 meter. Han kritiseras för det snabba beslutet, oerfaret sällskap, olämplig båt, fel rutt och fel tid med hänsyn till orkanrisker och så vidare. 
  Och det är klart, objektivt sett, var det riskabelt. Å andra sida måste människor få testa gränserna för vad som är möjligt, det har människor gjort i alla tider.
   Boken är trevlig läsning men ibland är man nog glad över att ha fast mark under läsfåröljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar