Min blogglista

onsdag 26 september 2012

En kärlekens krigare


Året är 1784, Gustaf III regerar. Den tjusige kungafavoriten  Gustaf Mauritz Armfelt, med rötter i Finland, och grevinnan Madelaine Rudenschöld träffas för första gången på Drottningholm. Han är då en av Gustaf III:s närmaste män och stor kvinnokarl, hon en firad hovfröken. Förälskelsen är ögonblicklig och de inleder en het och hemlig relation.
  Det är upptakten till Cristopher O'Regans nya bok "Kärlekens krigare" om den gustavianska eran och hur den slutade.För åtta år senare är deras värld slagen i spillror. Kungen är mördad och hans anhängare fördrivs inom regering och ämbetsverk. De nya makthavarna finner nöje i att svärta minnet av den döde regenten, och flera av hans reformer avskaffas.
   Armfelt skickas iväg till Neapel som obetydligt svenskt sändebud. Men från sin avlägsna post blir han ledare för den gustavianska motståndsrörelse som bildas. I Stockholm blir Madelaine Rudenschöld hans medhjälpare i kampen för en redan förlorad värld. En revolutionsdröm och en kärlekshistoria som slutade i katastrof.
    Madelaine straffades offentlig och dog i armod på Gotland, Armfelt gick i tjänst hos ryske tsaren Alexander I.
   Det kunde de aldrig ana 1784...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar