Min blogglista

lördag 19 april 2014

I det grymma Venedig

 Det är nu 21 år sedan Donna Leon lät kommissarie Guido Brunetti lösa sitt första fall i Venedig och nu har jag läst hennes 22:a bok - " The Golden Egg".
   Det är en deckare utan ett egentligt "fall" att lösa. En medelålders dövstum man, Davide, dör av en överdos av mammas sömnpiller. En olycka helt enkelt. Men Brunetti och hans fru Paola, som var bekanta med mannen på ett ytligt plan, tycker att någonting inte stämmer. Och när Brunetti börjar leta i den dödes liv blir han perplex - han har inte lämnat ett enda spår efter sig, inte någonstans. Och mamman, Ana Cavanella, är mer än tystlåten och vill inte samarbeta.
   Bruneetti följer spår efter spår och avslöjar alla löger som finns i vanliga människoliv. Och den sanning han upptäcker om den dövstumme är inte vacker. Den innehåller känslolöshet, girighet och beräkning långt bortom allt förnuft och till och med den garvade kommissarien blir illa berörd när sammanhanget står klar för honom.
    Förresten har Leon börjat skriva på en ny serie om Venedig, med musikkkunniga Caterina Pellegrini i huvudrollen. Ser fram emot att läsa den också. 
   Men för mig och massor av andra läsare är Leon förknippad med Brunetti, de hör ihop som häst och kärra. Det är ett rent nöje att läsa om honom och staden han kan som sin egen ficka.

1 kommentar:

  1. Åh det var länge sedan jag läste Donna Leon senast!

    SvaraRadera