Min blogglista

tisdag 8 april 2014

Underbara Sally Jones

Augustprisvinnaren Jakob Wegelius "Legenden om Sally Jones" var en fantastisk historia och den har inspirerat till n specialutställning på Ålands sjöfartsmuseum, där man byggt upp miljöer från berättelsen.
  Nu kommer den nya boken som tar berättelsen vidare. Berättelsen i " Mördarens apa" rör sig från Lissabons nattliga hamnkvarter, över de stora haven till mysterierna vid en indisk maharadjas hov. Det är en historia om mörka hemligheter och svåra brott, men även om oväntad vänskap, hopp och förlåtelse.
   D
en som berättar är gorillan Sally Jones, maskinist på lastskutan Hudson Queen. Hon och hennes vän, sjömannen som kallas för Chiefen, är strandsatta i Lissabon. Där blir de inlurade i en smugglingsaffär som slutar illa. Hudson Queen går under och Chiefen blir oskyldigt dömd för mordet på den skugglike Alphonse Morro.  För Sally Jones börjar en lång och svår kamp, både för sin egen överlevnad och för att rentvå Chiefen.
   Hon har mäktiga krafter emot sig. Krafter som till varje pris vill skydda hemligheterna som Morro tog med sig när han försvann i floden Tejos svarta strömvirvlar. Det är en magisk berättelse som riktar sig till åldersgruppen 12 - 15 år men det struntar jag i. Gillar man äventyrsberättelser så är detta en bok som sveper läsaren med sig, oberoende av ålder.
  Boken är rikligt illustrerad med fantastiska och fantasieggande bilder i svartvitt, alla gjorda med utsökt precision in i minsta detalj.Det känns som om man förflyttats till en annan tid när även böckerna var av annat slag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar