Min blogglista

onsdag 30 april 2014

Skattletare i Polen

   Farfar berättade inte mycket om sin uppväxt som jude i tjugo- och trettiotalets Tyskland. Men en historia tog han om och om igen: den om skatten hans far grävde ned på tomten innan han försvann. När berättaren återger berättelsen för sin son tycker han att det är självklart har man en släktskatt måste man leta reda på den. 
   Sagt och gjort. Sonen, pappan och berättaren beger sig mot Polen på skattjakt. Som en riktig äventyrsroman börjar Danny Wattins roman "Herr Izakowitz skatt".
    Men det blir i hög grad en både sorglig och humoristisk berättelse om ett av historiens mörkaste kapitel - förintelsen. Det är en historia om dramatiska livsöden, livsavgörande tillfälligheter och starka excentriska karaktärer som formats i skuggan av nazismen.Historier som berättats många gånger förut men som måste fortsätta att berättas så inte dårskapen får fäste igen.
   Men det är inte någon dyster bok, den judiska humorn som tillåter sig att skämta med allt gör att man skrattar högt emellanåt. Och så alla dessa excentriker som befolkar berättelsen, kedjerökande tanter och praktfulla gräl som bryter ut när som helst. Det här är nog en berättelse man ska unna sig att läsa.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar