Min blogglista

söndag 27 juli 2014

Älskar skog och samtal

  "Den tjugotredje dikten - Instruktion för överlevnad" är titeln på Stewe Claesons roman från 2012. Det är precis vad det är. En bok om hur vi lever våra liv. Och hur vi vill leva dem.
  I centrum: Krister Hermansson som har arbetat i hela sitt liv men nu väntar arbetslöshet - om han inte tackar ja till en ny tjänst, toppmodern och obegriplig, men bra betald.
   Han är i en brytningstid i sitt liv, och han är orolig. Barnen utflugna, hans hustru Siv lider av värk. Krister går i skogen för att stilla sin oro och hittar en nedlagd såg. Den blir hans egen privata plats. Men det dröjer inte länge förrän en annan man, Erik Mattsson, dyker upp på samma ställe. En obegriplig vänskap uppstår. I trevande samtal, i resonemang om litteratur, diktanalyser, livet, barnen och åldrandet.
  Boken är också en kärleksförklaring till svensk landsbygd, i synnerhet till Västerdalarna där Stewe Claeson själv bodde lång tid av sitt liv, men även till det Norge vars diktare och språk här spelar en betydande roll. Som i alla sina romaner visar Stewe Claeson vilken fin stilist han är.I höst kommer han med en ny roman, "Komma nära" heter den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar