Min blogglista

onsdag 23 juli 2014

Jungfrun fra Norge

Vid tiden runt år 1300 är de tre skandinaviska kunga­rikena Sverige, Norge och Danmark ömsom i allians, ömsom i krig med varandra, i skiftande konstellationer. Intriger och maktspel präglar hovens och adelns relationer. Ingångna avtal och erhållna löften kan när som helst brytas.Och redan som ettåreing blir prinsessan Ingeborg en bricka i detta spel.
   I det svenska riket råder därtill något av ett inbördeskrig mellan kung Birger och hans två bröder, hertigarna Erik och Valdemar, något som grannländerna förstår att utnyttja. Om denna turbulenta tid skriver norska medeltidshistorikern Tore Skeie med både lust och driv i boken "Jungfrun från Norge", som påminner om en god historisk roman.
   År 1302 möter Norges kung Håkon hertig Erik på en holme i Göta älv för att ingå en krigs­allians, riktad mot den svenske och danske kungen. För att besegla förbundet lovar Håkon bort sin ett år gamla dotter Ingeborg Jungfrun från Norge till hertigen. Det som vid första anblicken ser ut som ett listigt drag visar sig bli början på en serie förvecklingar som kommer att förändra situationen för de tre rikena och för de kungliga huvudrollsinnehavarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar