Min blogglista

onsdag 9 juli 2014

Förräderiets alla former

 
Det är april 1940, Danmark och Norge är ockuperade. Det man förberett sig för på Byrån rycker allt närmare. Charlie Westerholm, nybliven underrättelseofficer, undrar vem de egentligen förväntas hålla ögonen på. Kommunisterna, de engelska vapentransporterna, den tyska underrättelsetjänsten … eller den spirande norska motståndsrörelsen?
   Och någonstans på socialstyrelsen sitter en man som förser Tredje riket med svenska underrättelsetjänstens information om motståndsmän och judar. Med de trådarna spinner Ola Larsmo intrigen i sin roman "Förrädare". Larsmå återkommer här till temat ockupation och förrädaren som kan finns där man minst anar. Han skriver om en tid då Sverige var en sambandscentral för alla tänkbara underrättelsetjänster, då det kryllade av agenter och dubbelagenter i Stockholm och förräderi en livsstil.
   Men framför allt är det en berättelse om människan förändras och bryts ned av att leva i svekets närhet. Det är en fyllig och detaljrik roman som manar fram det förflutnas långa skuggor. Läs den! För svek är en tidlös företeelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar