Min blogglista

måndag 7 juli 2014

Ën tidlös leopard

 "Leoparden" (Il Gattopardo) av Giuseppe Tomasi di Lampedusa  av är en klassiker bland historiska romaner. Den utkom först efter författarens död 1959, efter att ha blivit refuserad av två stora förlag, och blev då omedelbart en succé.
  di Lampedusa började skriva den då hans familjegods förstördes under andra världskriget, och han använde sin egen farfarsfar, Don Giulio Fabrizio Tomasi, som förlaga för romanens Don Fabrizio. Romanen har även filmatiserats av Luchino Visconti.
  I romanens centrum står familjen Corbera. Den har länge varit en av Siciliens mest framstående familjer när Don Fabrizio Corbera, prins av Salina, på 1860-talet är dess överhuvud. Men han lever i en omvälvande tid: Giuseppe Garibaldis styrkor sveper fram genom Italien. Hans mål är att ena landets många små kungadömen i en republik. Då han landstiger på Sicilien ställs Don Fabrizios tillvaro på sin spets. Hans status, som länge har hotats av nyrika bönder och lågadel, ställs nu inför hotet om en fullständig samhällsomvandling, som skulle innebära slutet på hans släkts storhet.
    Don Fabrizio måste välja mellan att försvara adelns värderingar och att bryta med traditionen för att därigenom kunna säkra familjedynastins fortlevnad.Det är en stark skildring av förändringar, om hur det Italien vi känner idag formades under stor vånda. Och språket är en ren njutning, varje ord behövs och inget är överflödigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar