Min blogglista

söndag 6 juli 2014

Den livsviktiga läsningen

 Almudena Grandes roman "Pojken som läste Jules Verne" börjar sommaren 1947. Det är åtta år sedan Franco kom till makten, men i bergen uppe i Sierra del Sur fortsätter gerillakriget oförtrutet. Männen från den republikanska sidan har flytt upp i bergen och gör nattliga räder mot civilgardister och andra Francotrogna. Medden här romanen skildrar den hyllade spanska författaren Almudena Grandes sitt lands efterkrigshistoria.
  Spanien under Franco är ett land som fortfarande präglas av inbördes­krigets fasor. I fattiga Andalusien bor pojken Nino, sonen till en civilgardist. När skogvaktaren Pepe Portugisen kommer till byn blir sig inget likt igen. Nino, som är klen och sjuklig, blir genast fascinerad och imponerad av den enstörige Pepe som slagit sig ned i en gammal kvarn, och Pepe blir hans vän och förebild. Nino  gillar att läsa böcker och han har lovat sig själv att aldrig bli civilgardist som sin far. Istället börjar han ta skrivmaskinslektioner i syfte att bli kontorist i kommunalhuset.
  Genom vänskapen med Pepe och genom läsning får Nino upp ögonen för vad som egentligen pågår, inte bara i hans by utan i hela Spanien och han tvingas välja sida. De mardrömmar han har om nätterna och som hans föräldrar försöker få honom att glömma är i själva verket inget annat än minnen av bevittnad tortyr  och nu måste han hålla sin nyupptäckta sanning för sig själv.
  En varm och passionerad roman som visar hur livsviktig läsning kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar