Min blogglista

måndag 14 juli 2014

Ett annat liv

   Fick frågan idag av en person ärrad av livet om vad han kunde läsa nu i sommar. Inget "hitte-på" förstås.
  Jag sade spontant P.O.E. - Per Olov Enquist och hans självbiografi "Ett annat liv". Boken där han berättar om sina skaparkval och om "spritandet" och hur det förstört för honom. Nu har han kommit ifrån alkoholberoendet och språket, ja det är lika mästerligt som det brukar vara.
Han föddes den 23 september 1934 i Hjoggböle, en bondby i norra Västerbotten och fyller alltså 80 år i höst. 
  Han lämnar sin by, blir författare, reser långt. Allt går så bra, sedan går det mycket illa. Den 6 februari 1990 börjar ett annat liv. Boken handlar om detta.    Har man inte läst den så väntar en stor läsupplevelse. Om man läste den när den kom ut, 2008, så kan man med fördel läsa om den.



3 kommentarer:

  1. Ah, Per-Olov. Denna man, denna gigant. Mannen som åkte till Pol Pots Kambodja tillsammans med en grupp ledande socialdemokrater mitt under pågående folkmord (där 30% av landets befolkning blev kallblodigt mördade) men inte sade sig se någon misär alls. Nej, morden var helt enkelt nödvändiga för att "bereda väg för socialismen".

    Herr Enquist är antingen en av de dummaste och naivaste mänskorna i världshistorien - eller också en av de ondaste, en ondska man knappt kan förstå. Jag tror på det senare.

    SvaraRadera
  2. Men blandar du inte ihop författare nu? Det är ju Jan Myrdal som gjort de famösa uttalandena om Kambodja.
    Kan du annars ge mig källan till ditt påstående om Enqvist, artikel, essä eller annan text? Har aldrig själv stött på dessa uttalanden.

    SvaraRadera
  3. Både Myrdal och Enquist var i Kambodja (eller Kampuchea som det då hette) under utrensningen. P.O. Enquist skrev en text i Expressen 1975 där han hyllade evakueringen av Phnom Penh, dvs när "revolutionens fiender" marscherades till sin egen utrotning i dödsläger på landet. Enquist skyllde senare på att han inte visste vem Pol Pot var, detta trots att de kommit för att hylla hans socialistiska revolution.

    Med på resan var för övrigt före detta miljöminister och Riksdagens talman(!) Birgitta Dahl (s).

    SvaraRadera