Min blogglista

tisdag 4 november 2014

40 år med Alfons

2012 fyllde Alfons Åberg, en av mest älskade barnbokskaraktärer, 40 år. Om Alfons och hans skapare handlar boken "40 år med Alfons Åberg och hans skapare Gunilla Bergström". En bok som är rolig att läsa eftersom jag sällan sett någonting skrivet om författaren. Alfrons däremot var sonens favorit genom många år - så honom känner jag.
   Jubileumsboken är en hyllning till och presentation av både Alfons och hans skapare, med artiklar som går på djupet kring författaren och illustratören Gunilla Bergström, som resonerar kring Alfons och böckerna om honom ur både ett analytiskt och ett konstnärligt perspektiv och som berättar hur han egentligen kom till. Den första boken "God natt, Alfons Åberg" kom 1972.
  Boken innehåller också korta beskrivningar av alla böckerna om Alfons i kronologisk ordning och en del om Alfons på film, på teater och i andra sammanhang utanför boken. Dessutom får läsaren en bild av Alfons ur ett internationellt perspektiv och vi för höra röster från personer för vilka Alfons betytt väldig mycket. Det är en fin, rikt illustrerad bok för Alfons-nördar men också för alla vuxna som bara gillar böckerna om Alfons Åberg och hans pappa.
  Och gillar dem gör man ju. Det är rätt fantastiskt att en förskolkille som Alfons med sin absoluta vanlighet lyckats vara sig själv och bli populär hos många kullar av barn. Hoppas han aldrig blir "vuxlig"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar